Μενού Κλείσιμο

Σμίξιμο γενεών το 1972 στην ολυμπιονίκη, για 11η συνεχόμενη φορά, ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης!

Η20ή Σκακιστική Ολυμπιάδα διοργανώθηκε στα Σκόπια της Γιουγκοσλαβίας από 18 Σεπτεμβρίου έως και 13 Οκτωβρίου 1972. Η έναρξη των αγώνων πραγματοποιήθηκε μόλις 12 ημέρες μετά τη λεγόμενη «Σφαγή του Μονάχου» που έγινε κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, όταν μέλη της ισραηλινής αποστολής έπεσαν θύματα απαγωγής από την παλαιστινιακή οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβρης.

Είχαν περάσει επίσης μόλις 17 μέρες μετά τη λήξη στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, της συνάντησης του αιώνα, ανάμεσα στον Σπάσκι και τον Φίσερ για τον παγκόσμιο τίτλο. Η μεγάλη ανατροπή είχε σημειωθεί και ο Σοβιετικός Μπόρις Σπάσκι, εγκαταλείποντας την 21η παρτίδα, είχε παραδώσει τα σκήπτρα στον ιδιόρρυθμο Αμερικανό. Ο Μπόμπι Φίσερ θα κατακτούσε την κορυφή, αλλά θα άρχιζε ταυτόχρονα μια αυτοκαταστροφική πορεία που τον κράτησε ουσιαστικά μακριά από τη σκακιέρα για το υπόλοιπο της ζωής του (με εξαίρεση το ματς με τον Σπάσκι το 1992).

Ο Ανατόλι Κάρποβ διέγραψε μεγαλειώδη πορεία μισού αιώνα στο παγκόσμιο σκάκι!

Όπως αναφέρει ο μετρ Λουκάς Ζαχείλας, ο οποίος επιμελείται τα αφιερώματα στις Σκακιστικές Ολυμπιάδες,  η πόλη των Σκοπίων είχε καταστραφεί εντελώς από έναν πολύ ισχυρό σεισμό το 1963 αλλά η ανοικοδόμηση προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς επιτρέποντας τη διοργάνωση μιας Ολυμπιάδας. Νεόκτιστα βιομηχανικά περίπτερα προσαρμόστηκαν για τους σκοπούς των αγώνων και η διοργάνωση αποτιμήθηκε ως ιδιαίτερα επιτυχημένη. Για πρώτη φορά ελήφθησαν εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας λόγω της προαναφερθείσας τραγωδίας του Μονάχου. Οι διοργανωτές αυτή τη φορά επέτρεψαν τη συμμετοχή περισσοτέρων από 60 ομάδων φτάνοντας τον πολύ ικανοποιητικό αριθμό των 63 συμμετοχών επί 81 εγγεγραμμένων χωρών στην παγκόσμια σκακιστική ομοσπονδία.

Η ομάδα της Αλβανίας αρνήθηκε να παίξει με το Ισραήλ και αποσύρθηκε μετά τον ενδέκατο  γύρο της τελικής φάσης, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στην τελική κατάταξη μόνο οι 62 ομάδες. Πρόβλημα υπήρξε με τη Ροδεσία και τη Νότια Αφρική που ήταν πρόθυμες να συμμετάσχουν αλλά δεν έλαβαν γιουγκοσλαβικές βίζες. Το συνέδριο της FIDE που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια των αγώνων αποφάσισε ότι στο μέλλον δεν θα δοθεί Ολυμπιάδα σε χώρα που δεν εξασφαλίζει τη συμμετοχή όλων όσων το επιθυμούν.

Και οι Ολυμπιάδες Γυναικών βρίσκουν τη θέση τους στην ίδια διοργάνωση

Η Γεωργιανή Νόνα Γκαπριντασβίλι, 1η σκακιέρα στη γυναικεία Ολυμπιακή ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης. Ήταν η 6η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Σκακιού Γυναικών, η ισχυρότερη γυναίκα παίκτρια της γενιάς της και η πρώτη γυναίκα γκρανμέτρ στον κόσμο. Στην πρόσφατη δημοφιλή σειρά του Netflix «Γκαμπί της βασίλισσας» εμφανίζεται ανάμεσα στους θεατές του τουρνουά της Μόσχας που αγωνίζεται η Μπεθ Χάρμον. Παραδόξως ακούγεται ο σχολιαστής να λέει ότι ανάμεσα στους θεατές είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών Νόνα Γκαπριντασβίλι που ποτέ δεν είχε παίξει με άνδρες αντιπάλους, κάτι που φυσικά απέχει πολύ από την αλήθεια…

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν και το γεγονός ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και στον ίδιο χώρο και η 5η Ολυμπιάδα Σκακιού Γυναικών. Οι προηγούμενες Ολυμπιάδες προέβλεπαν δύο σκακιέρες για κάθε ομάδα αλλά στα Σκόπια ο αριθμός σκακιέρων έφτασε τις τρεις. Νικήτρια αναδείχτηκε η ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης (Γκαπριντασβίλι, Κουσνίρ, Λεβίτινα) με 2η την ομάδα της Ρουμανίας και 3η την ομάδα της Ουγγαρίας. Σε μια από τις επόμενες στήλες, θα καλύψουμε αναδρομικά και τις πρώτες γυναικείες σκακιστικές Ολυμπιάδες.

Η Αγγλίδα Χάρτσον (αριστερά) αντιμετωπίζει την Γιουγκοσλάβα Λαζάρεβιτς

Σμίξιμο γενεών!

Για πρώτη φορά η σοβιετική ομάδα περιλάμβανε μόνο 5 γκραν μετρ εκ των οποίων οι 4 ήταν ή επρόκειτο να γίνουν παγκόσμιοι πρωταθλητές (Σμίσλοβ, Ταλ, Πετροσιάν και Κάρποβ), τον επίμονο διεκδικητή Κορτσνόι και ένα διεθνή μετρ (Σαβόν). Ο Σπάσκι απουσίαζε φυσικά λόγω του ματς με τον Φίσερ. Η Σοβιετική ομάδα ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και κέρδισε το ενδέκατο συνεχιζόμενο χρυσό μετάλλιο, με την Ουγγαρία και τη Γιουγκοσλαβία να παίρνουν το αργυρό και το χάλκινο, αντίστοιχα.

Ας γνωρίσουμε τους πέντε μεγάλους μετρ, μέσα από βιογραφικά στοιχεία, με τη διευκρίνιση ότι τουλάχιστον ένα στοιχείο δεν μπορεί να θεωρηθεί συγκριτικό. Πρόκειται για τον διεθνή βαθμό αξιολόγησης (Έλο), ο οποίος εφαρμόστηκε στο παγκόσμιο σκάκι από το 1970, Δηλαδή, στην ακμή της απόδοσης κυρίως του Σμίσλοβ, στις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60,  δεν υπήρχαν βαθμοί αξιολόγησης. Εντυπωσιάζει, ωστόσο, το υψηλό  Έλο του Ταλ,  του Κορτσνόι και του Κάρποβ σε σχετικά μεγάλη, για πρωταθλητισμό, ηλικία.

Ο Βασίλι Σμίσλοβ γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1921 στη Μόσχα και πέθανε στις 27 Μαρτίου 2010, επίσης στη Μόσχα, σε ηλικία 89 ετών. Έγινε γκραν μετρ το 1950 και κατείχε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή την περίοδο 1957-1958. Υψηλότερος βαθμός αξιολόγησης: 2620, τον Ιούλιο 1971.

Ο Τιγκράν Πετροσιάν γεννήθηκε στις 17 Ιουνίου 1929 στην Τιφλίδα της Γεωργίας και πέθανε στις 13 Αυγούστου 1984 στη Μόσχα, σε ηλικία 55 ετών. Έγινε γκραν μετρ το 1952 και διετέλεσε παγκόσμιος πρωταθλητής από το 1963 μέχρι το 1969. Υψηλότερος βαθμός αξιολόγησης: 2645, τον Ιούλιο 1972.

Ο Βίκτωρ Κορτσνόι γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1931 στο Λένινγκραντ και πέθανε στις 6 Ιουνίου 2016 στο Βόλεν της Ελβετίας, σε ηλικία 85 ετών. Έγινε γκραν μετρ το 1956 και διεκδίκησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή με αξιώσεις τη δεκαετία του ΄60, καθώς και τη δεκαετία του ΄70. Υψηλότερος βαθμός αξιολόγησης:  2695, τον Ιανουάριο 1979.

Ο Μιχαήλ Ταλ γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1936 στη Ρίγα της Λετονίας και πέθανε στις 28 Ιουνίου 1992 στη Μόσχα, σε ηλικία 55 ετών. Έγινε γκραν μετρ το 1957 και υπήρξε παγκόσμιος πρωταθλητής την περίοδο 1960-1961. Μέγιστος βαθμός αξιολόγησης: 2705, τον Ιανουάριο 1980.

Ο Ανατόλι Κάρποβ γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1951 πόλη Ζλατοούστ της Ρωσίας. Έγινε γκραν μετρ το 1970. Διαδέχτηκε τον Φίσερ το 1975 (ο Αμερικανός δεν εμφανίστηκε στους αγώνες) και από το 1978 έως το 1998 έπαιξε σε όλα τα ματς για τον τίτλο του παγκοσμίου πρωταθλητή. Τον παγκόσμιο τίτλο τον κατείχε κατά τις περιόδους 1975-1985 και 1993-1999 (πρωταθλητής FIDE). Υψηλότερο Έλο: 2780, τον Ιούλιο 1994.

Αγωνιστικό ενδιαφέρον μέχρι το τέλος

Η πλειοψηφία των κορυφαίων παικτών του κόσμου ήρθε στα Σκόπια, αλλά υπήρχαν πολλοί αξιοσημείωτοι απόντες. Εκτός από τον Σπάσκι και ο νέος βασιλιάς του σκακιού Μπόμπι Φίσερ δεν έλαβε μέρος αφού ζήτησε να χρησιμοποιεί ξεχωριστή αίθουσα παιχνιδιών για τον εαυτό του κάτι που φυσικά δεν έγινε αποδεκτό. Οι ΗΠΑ αποδυναμώθηκαν ακόμη περισσότερο, καθώς έλειπαν και οι Ρεσέβσκι, Έβανς και Λόμπαρντι.

Η Δανία έπαιξε χωρίς τον Λάρσεν και από τη Δυτική Γερμανία έλειπαν οι Ούντσικερ και Σμιντ. Για πρώτη φορά επίσης το σύστημα σκακιστικής βαθμολογίας ELO υιοθετήθηκε και αποτέλεσε τη βάση για τις κληρώσεις των ομάδων που χωρίστηκαν σε 8 ομίλους προκριματικών και 4 ομίλους τελικών. Ο Γενς Ένεβολντσεν εκπροσώπησε τη Δανία στην 11η και τελική του Ολυμπιάδα, 39 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στο Φόλκστοουν το 1933.

Η Ουγγαρία ξεκίνησε εξαιρετικά την τελική φάση νικώντας τους Σοβιετικούς 2½-1½, που ήταν η δεύτερη νίκη στην ιστορία τους ενάντια στην ισχυρότερη ομάδα στον κόσμο. Στους γύρους που ακολούθησαν η ΕΣΣΔ κάλυψε με μεγάλη δυσκολία το χαμένο έδαφος και για πρώτη φορά η 1η θέση κρίθηκε στον τελευταίο γύρο.

Εκεί, αμέσως μετά τις διακοπές των παρτίδων η ΕΣΣΔ είχε 41,5 βαθμούς και μια ακόμα παρτίδα σε εκκρεμότητα (χαμένη θέση για τον Ταλ), ενώ η Ουγγαρία 40 βαθμούς και δύο εκκρεμότητες που κατέληξαν στη συγκομιδή μόλις μισού βαθμού αφού έχασε ο Τσομ και έκανε ισοπαλία ο Πόρτις.

Το 11ο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο της Σοβιετικής Ένωσης είχε επιτευχθεί. Η ομάδα φυσικά δεν πέτυχε το αναμενόμενο σκορ αφού ο Σαβόν ήταν εμφανώς εκτός φόρμας, ενώ και άλλοι παίκτες παρουσιάστηκαν κατώτεροι των προσδοκιών.

Ένας θρύλος για το παγκόσμιο σκάκι κάνει την εμφάνισή του

Εξαιρετική όμως ήταν η πρώτη εμφάνιση ενός νεαρού που θα έγραφε μια λαμπρή ιστορία στο παγκόσμιο σκάκι. Ο Ανατόλι Κάρποβ με 13 βαθμούς σε 15 παρτίδες πήρε το χρυσό μετάλλιο στην 1η αναπληρωματική σκακιέρα και έδωσε ένα δείγμα της πορείας  που θα ακολουθούσε. Ακόμα και σήμερα θεωρείται ο πιο επιτυχημένος σκακιστής όλων των εποχών σε τουρνουά κατακτώντας πάνω από 140 πρώτες θέσεις.

Ανατόλι Κάρποβ, ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους πρωταθλητές

Οι αγώνες στα Σκόπια είχαν και πολλές ενδιαφέρουσες μικρές ιστορίες. Ο γκρανμέτρ Ροσόλιμο έγινε ο πρώτος στην ιστορία που «άλλαξε» πατρίδες στις Ολυμπιάδες με ενδιαφέροντα τρόπο αφού έπαιξε για τη Γαλλία το 1950, έπειτα για τις ΗΠΑ το 1958, το 1960 και το 1966 και στη συνέχεια πάλι για τη Γαλλία το 1972. Ο Δανός Γενς Ένεβολντσεν έπαιξε μία Ολυμπιακή παρτίδα 39 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση σε Ολυμπιάδα το 1933.

Ο Αυστραλός γκρανμέτρ Γουόλτερ Μπράουν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που σημείωσε 17,5 πόντους σε μία Ολυμπιάδα. ο πρώτος άνθρωπος που έπαιξε 22 παρτίδες και ο πρώτος που κέρδισε 15 αγώνες. Ο Γάλλος Άλντο Χαίκ ήταν ο άνθρωπος με το καλύτερο ατομικό ρεκόρ (11/12 = 91,7%) αλλά την παρτίδα την έχασε ενάντια στο μοναδικό του αντίπαλο με βαθμό Έλο. Συνεπώς από πλευράς βαθμών Έλο είχε αρνητική συγκομιδή.

Δομινικανή Δημοκρατία – Λουξεμβούργο, συνάντηση από τα «ορεινά» των αγώνων

Επιτυχία της Ελλάδας

Γενική επιδίωξη της ελληνικής συμμετοχής ήταν να πραγματοποιηθεί μία όσο το δυνατόν καλύτερη εμφάνιση. Υπήρχε όμως και ένα συγκεκριμένος στόχος που ήταν η είσοδος στο δεύτερο όμιλο των τελικών, κάτι που τελικά πραγματοποιήθηκε. Επί συνόλου 62 χωρών κατέλαβε την 29η θέση, δηλαδή, για πρώτη φορά, άφησε πίσω 33 εθνικές ομάδες! Συγκέντρωσε 35 βαθμοί σε 84 παρτίδες (ποσοστό επιτυχίας  41,7%).

Επρόκειτο χωρίς την παραμικρή αμφιβολία για το καλύτερο μέχρι τότε ελληνικό αποτέλεσμα στις σκακιστικές Ολυμπιάδες. Όπως αναφέρει ο Τριαντάφυλλος Σιαπέρας στα «Ελληνικά Σκακιστικά Χρονικά» η επιτυχία στα Σκόπια αποδίδεται βασικά σε δύο λόγους. Στην πολύ καλή απόδοση που είχε η ομάδα στους προκριματικούς και στο υψηλό ηθικό και ομαδικό πνεύμα που επικράτησε μεταξύ των παικτών μας.

Με την ελληνική ομάδα αγωνίστηκαν κατά σειρά σκακιέρας οι: Τριαντάφυλλος Σιαπέρας (4 νίκες / 3 ισοπαλίες / 8 ήττες / ποσοστό επιτυχίας 36,7%), Λάζαρος Βυζαντιάδης (4 / 5 / 7 / 40,6%), Νίκος Σκαλκώτας (3 / 4 / 7 / 35,7%), Γιώργος Τρικαλιώτης (4 / 5 / 7 / 40,6%), Γιώργος Μακρόπουλος (4 / 8 / 2/ 57,1%), Παναγιώτης Μπαλάσκας (3 / 1 / 5 / 38,9%).

Η Εθνική Κύπρου (Κλεώπας, Κωνσταντίνου, Αυγουστή, Μαρτίδης, Βασσιάδης, Χατζητοφής)  κατετάγη 56η.

Επιλεγμένες παρτίδες

Η πειστική νίκη του Ανατόλι Κάρποβ ήταν ανάμεσα στις 5 καλύτερες παρτίδες της Ολυμπιάδας:

Κάρποβ (ΕΣΣΔ) – Κόμπο Αρτεάγα (Κούβα) [Β85]
1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 α6 6.ζ4 ε6 7.Αε2 Βγ7 8.0-0 Ιγ6 9.Ρθ1 Αδ7 10.α4 Αε7 11.Ιβ3 0-0 12.Αε3 Ιβ4 13.α5 Αγ6 14.Αβ6 Ββ8 15.Βδ2 δ5 16.ε5 Ιδ7 17.Αδ4 β5 18.Αη4 η6 19.Παε1 Πγ8 20.ζ5 ηxζ5

 21.Αxζ5 Ιζ8 22.Βθ6 Ιη6 23.Αxη6 θxη6 24.Πε3 Αζ8 25.Βθ4 Αη7 26.Πθ3 Αε8 27.Βθ7+ Ρζ8 28.Βxη6 ζ6 29.Πxζ6+ 1-0. (url)

Ο Ταλ κάνει αυτό που ήξερε να κάνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Θυσιαστικό παιχνίδι που καταστρέφει τη θέση του αντιπάλου:

Ταλ (ΕΣΣΔ) – Τίμαν (Ολλανδία) [Β07]
1.Ιζ3 η6 2.ε4 δ6 3.δ4 Ιζ6 4.Ιβδ2 Αη7 5.Αγ4 0-0 6.Βε2 γ6 7.Αβ3 Αη4 8.ε5 δxε5 9.δxε5 Ιδ5 10.0-0 Ιδ7 11.θ3 Αζ5 12.Πε1 Βγ7 13.Ιζ1 Παδ8 14.Ιη3 Αε6 15.Βε4 Πζε8 16.Βθ4 ζ6 17.Αθ6 Ιxε5

https://c69c59e6f5f3349ee0cccffa43205601.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

18.Πxε5 ζxε5 19.Ιη5 Αζ6 20.Ιxε6 1-0. (url)

Λάγιος Πόρτις. Ένας από τους μεγαλύτερους Ούγγρους σκακιστές όλων των εποχών

Ο Λάγιος Πόρτις ήταν βασικός συντελεστής της επιτυχίας της Ουγγρικής ομάδας. Στην παρτίδα που ακολουθεί το επιθετικό του παιχνίδι είναι αξιοθαύμαστο:

Πόρτις (Ουγγαρία)  – Μπομπότσοβ (Βουλγαρία) [E41]
1.δ4 Ιζ6 2.γ4 ε6 3.Ιγ3 Αβ4 4.ε3 γ5 5.Αδ3 β6 6.Ιηε2 Αβ7 7.0-0 γxδ4 8.εxδ4 Αε7 9.δ5 εxδ5 10.γxδ5 Ιxδ5 11.Ιxδ5 Αxδ5 12.Ιζ4 Αβ7 13.Πε1 Ιγ6 14.Ιθ5 Ρζ8 15.Ιxη7 θ6 16.Ιζ5 Αη5 17.Ιδ6 Βγ7

18.Αη6 Ιε7 19.Αxζ7 Πθ7 20.Αβ3 Βγ6 21.Ιxβ7 Βxβ7 22.Αxη5 θxη5 23.Βδ3 Πη7 24.Πxε7 Ρxε7 25.Αδ5 1-0. (url)

Η επόμενη παρτίδα είναι η μοναδική ήττα του Πετροσιάν σε Ολυμπιάδες. Χάνει από χρόνο σε μια πολύ καλή θέση. Είναι πολύ πιθανό η ήττα του να οφείλετο σε ελάττωμα του χρονομέτρου:

Χίμπνερ (Δ. Γερμανία) – Πετροσιάν (ΕΣΣΔ)  [Β42]
1.ε4 γ5 2.Ιζ3 ε6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 α6 5.Αδ3 Βγ7 6.0-0 Ιζ6 7.Ρθ1 Ιγ6 8.Ιxγ6 βxγ6 9.ζ4 δ5 10.Ιδ2 Αε7 11.β3 γ5 12.Αβ2 Αβ7 13.Βε2 0-0 14.ε5 Ιε8 15.γ4 δ4 16.Ιε4 Πβ8 17.β4 γxβ4 18.Αxδ4 Πδ8 19.Αη1 Βγ6 20.Παε1 ζ5 21.εxζ6 Ιxζ6 22.Αβ1 Ιxε4 23.Αxε4 Βxε4 24.Βxε4 Αxε4 25.Πxε4 α5 26.Πxε6 Αζ6 27.Αγ5 Πζ7 28.Αδ6 Πβ7 29.γ5 Πγ8 30.η4 Ρζ7 31.Πε4 Αε7 32.Πζε1 Αxδ6 33.γxδ6 Πδ8 34.Πδ4 η6 35.Ρη2 Πβδ7 36.Πε5 Πxδ6 37.Πxδ6 Πxδ6

Προς μεγάλη έκπληξη των θεατών σε αυτή τη θέση «έπεσε» η σημαία των μαύρων 1-0.

Στην επόμενη παρτίδα τα λευκά επιζητούσαν τη νίκη με κάθε τρόπο για πρόκριση της Πολωνικής ομάδας στην τελική φάση της διοργάνωσης. Θέλει σίγουρα πολύ κουράγιο να το πετύχεις αυτό με θυσία πύργου:

Μπεντνάρσκι (Πολωνία) – Τ. Βίμπε (Νορβηγία) [Β06]
1.ε4 η6 2.δ4 Αη7 3.Ιγ3 β6 4.Ιζ3 δ6 5.Αγ4 ε6 6.0-0 Ιε7 7.α4 α6 8.Πε1 θ6 9.Ιε2 Ιδ7 10.γ3 0-0 11.Ιη3 Αβ7 12.Αζ4 Ρθ7 13.θ3 ζ5 14.εxζ5 Ιxζ5 15.Πxε6 Ιxδ4 16.Ιxδ4 Πxζ4

17.Πxη6 Αxδ4 18.γxδ4 Ρxη6 19.Βδ3+ Ρη5 20.Βθ7 Βζ6 21.Βxδ7 Αxη2 22.Ρxη2 Πxζ2+ 23.Ρη1 Βxδ4 24.Ρθ1 Βxγ4 25.Βη7+ Ρθ4 26.Βxθ6+ Ρxη3 27.Βε3+ Πζ3 28.Πη1+ Ρθ4 29.Βθ6 ματ! 1-0 (url)

Ο νεαρός Γιαν Τίμαν με θυσία δύο αξιωματικών φτάνει με πολύ εντυπωσιακό τρόπο στη νίκη:

Τίμαν (Ολλανδία) – Ραντούλοβ (Βουλγαρία)  [D24]
1.Ιζ3 Ιζ6 2.γ4 ε6 3.Ιγ3 δ5 4.δ4 δxγ4 5.ε4 γ5 6.Αxγ4 γxδ4 7.Ιxδ4 α6 8.ε5 Βγ7 9.Βε2 Ιζδ7 10.Αζ4 Αγ5 11.Πδ1 0-0 12.0-0 Αxδ4 13.Πxδ4 Ιγ6 14.Πε4 β5 15.Αδ3 Ιγ5 16.Πε3 ζ5 17.εxζ6 Βxζ4

18.Αxθ7+ Ρxθ7 19.Βθ5+ Ρη8 20.ζxη7 Ρxη7 21.Πη3+ Βxη3 22.ζxη3 Πxζ1+ 23.Ρxζ1 ε5 24.Βη5+ Ρζ7 25.Ιδ5 Αε6 26.Βζ6+ Ρη8 27.Βη6+ Ρζ8 28.Ιγ7 Αγ4+ 29.Ρζ2 Πδ8 30.Βxγ6 Πδ2+ 31.Ρζ3 Πδ3+ 32.Ρη4 Ιδ7 33.β3 Αζ7 34.Βxα6 Πδ4+ 35.Ρζ5 Ρε7 36.Ιxβ5 1-0. (url)

Ο Γιώργος Μακρόπουλος στην πρώτη του εμφάνιση σε Ολυμπιάδα με την εθνική ομάδα είχε πολύ καλή απόδοση. Στην επόμενη παρτίδα βρίσκει τον τρόπο να διασπάσει την άμυνα του αντιπάλου του:

Μακρόπουλος  – Γκαρσία Τολέδο (Περού)  [Β93]
1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 α6 6.ζ4 Βγ7 7.Αδ3 η6 8.0-0 Αη7 9.Ρθ1 0-0 10.Βε1 Ιβδ7 11.Ιζ3 ε5 12.Βθ4 β5 13.ζxε5 δxε5 14.Αθ6 Αβ7 15.Ιη5 Παε8 16.η4 Πε7 17.Πζ3 Πζε8 18.Παζ1 Βδ6 19.α3 Αγ6 20.Αε2 Αβ7 21.Πδ3 Ββ6 22.Πγ1 Βγ7 23.Πζ1 Ββ6 24.Πδζ3 Βδ6 25.Αδ3 Αγ6 26.Ιε2 Ρθ8 27.Πθ3 Πη8

28.Ιxθ7 Ιxε4 29.Αxη7+ Πxη7 30.Ιζ6+ 1-0. (url)

Ο Τριαντάφυλλος Σιαπέρας μετά από πολύ σκληρή μάχη νικά τον διάσημο αντίπαλό του:

Σιαπέρας – Ροσόλιμο (Γαλλία) [Β25]
1.ε4 γ5 2.Ιγ3 Ιγ6 3.η3 η6 4.Αη2 Αη7 5.δ3 δ6 6.ζ4 ε6 7.Ιζ3 Ιηε7 8.0-0 0-0 9.Πβ1 Αδ7 10.Ρθ1 α6 11.Αε3 Ιδ4 12.Ιε2 ε5 13.γ3 Ιε6 14.Ιθ4 εxζ4 15.ηxζ4 ζ5 16.εxζ5 Ιxζ5 17.Ιxζ5 Πxζ5 18.Ιη3 Πζ8 19.Αxβ7 Αθ6 20.Βδ2 Ιη7 21.ζ5 Αxε3 22.Βxε3 Ιxζ5 23.Ιxζ5 Αxζ5 24.Αxα8 Βxα8+ 25.Ρη1 Πε8 26.Βη3 Βδ5 27.Πβε1 Πxε1 28.Πxε1 Αxδ3 29.Πε8+ Ρη7 30.Πε7+ Ρζ6 31.Πxθ7 η5 32.Πθ8 Αη6 33.Βζ2+ Ρε6 34.Βε2+ Ρδ7 35.Βxα6 Βδ1+ 36.Ρζ2 Βδ2+ 37.Βε2 Βζ4+ 38.Βζ3 Βδ2+ 39.Βε2 Βζ4+ 40.Ρη1 Αε4 41.Πθ3 Βγ1+ 42.Βζ1 Βxβ2

43.Βζ7+ Ργ6 44.Βε8+ Ρδ5 45.γ4+ 1-0. (url)

Ο Λάζαρος Βυζαντιάδης, αφού αντιμετωπίζει αρχικά την ισχυρή επίθεση του εξαιρετικού Ισλανδού αντιπάλου του. ολοκληρώνει την παρτίδα με πολύ θεαματικό τρόπο:

Σιγκουργιόνσον (Ισλανδία) – Βυζαντιάδης [Β10]
1.ε4 γ6 2.γ4 δ5 3.εxδ5 γxδ5 4.γxδ5 α6 5.Ιγ3 Ιζ6 6.Ιζ3 η6 7.Βα4+ Ιβδ7 8.Βθ4 Αη7 9.Αγ4 β5 10.Αβ3 Αβ7 11.0-0 Ιβ6 12.Πε1 Ιβxδ5 13.Ιε5 0-0 14.δ4 Πγ8 15.Αδ2 Βδ6 16.Παδ1 ε6 17.Ιε4 Ιxε4 18.Βxε4 Αα8 19.Βθ4 Βε7 20.Βη3 Βα7 21.Αα5 Ββ7 22.α3 Ιζ4 23.ζ3 Ιδ5 24.θ4 θ5 25.Ιxη6 ζxη6 26.Πxε6 Βζ7 27.Πxη6 Ρθ7 28.Πxα6 Βζ5 29.Βζ2 Ρθ8 30.Αδ2 Πζε8 31.Αα2 Αβ7 32.Πα7 Βδ7 33.Αβ1 Βγ7 34.Αζ5 Πβ8 35.Αα5 Βζ7 36.Αε4 Πε7 37.Βη3 Πζ8 38.Αxδ5 Βxδ5 39.Αβ4 Αxδ4+ 40.Ρθ1 Πη7 41.Βδ6 Πxζ3 42.Βxδ5

42…Πθ3+ 43.ηxθ3 Αxδ5+ 44.Ρθ2 Αε5 ματ! 0-1. (url)